ОСНОВНА ШКОЛА

ЈОВАН ГРЧИЋ МИЛЕНКО

БЕОЧИН

Различитости уједињујемо знањем, где свако дете расте са поштовањем.“

СВЕТИ САВА – ШКОЛСКА СЛАВА 2024.

јан 27, 2024 | Галерија, Новости

Ученици и наставници Основне школе ,,Јован Грчић Миленко“ у Беочину обележили су Школску славу – Светог Саву, 27. јануара 2024. године. Обред освећења и сечења славског колача у ком су учествовали беочински свештеник и школски вероучитељ отац Вељко Грубач и наставница музичке културе Драгана Марјановић, директор школе господин Драган Митић, као и наставници и ученици, обављен је у холу школе. И ове године кум школе јe господин Јован Свирчевић, директор ЈП Топлана Беочин.

У Дому културе уприличена је Светосавска академија коју су са ученицима припремиле наставнице српског језика Светлана Зарић, Милица Топлићан и Соња Лончар, са учитељем Синишом Гутићем и учитељицама Катицом Тенце и Љиљаном Добријевић, и наставницама музичке културе Весном Гојић и Драгана Марјановић, као и вероучитељицом Јевгенијом Којић. Изложбу ликовних радова у холу школе и у Дому културе са ученицима припремила наставница ликовне културе Весна Мијин Томић. Презентацију на тему Светосавља припремио је ученика 8-4 Алексе Павлова. И ове године Светосавска академија била је на високом нивоу на одушевљење и велике похвале публике, што је прокоментарисано и у средствима јавног информисања: ,, У изванредном програму који је уприличен у част и славу Светог Саве, беочински ученици и њихови наставници су, инспирисани животом и достигнућима првог српског архиепископа и просветитеља, показали пун потенцијал и раскош својих талената кроз бројне рецитације, беседе и народне песме и тако још једном послали најлепше поруке о важности образовања, припадности, љубави и суштине овог значајног празника.“

Скупштина Општине Беочин је и ове године доделила Светосавске повеље ученицима који су остварили значајне успехе у области науке, уметности и спорта. Светосавска повеља за 2023. годину додељена је у конкуренцији основних школа, из ОШ ,,Јован Грчић Миленко” из Беочина: Тијана Комадина – математика (ментор Сања Луковић), Предраг Ковачевић – физичка култура (Душица Ристић), Анђелија Миловановић – српски језик и књижевност (ментор Соња Андрић) , Филип Ижак – природне науке: биологија (ментор Татјана Сакан), Валентина Ројка – техника и технологија (ментор Владимир Освалд), Елена Гверо – музика (ментор Весна Гојић), Ивана Мирић – ликовно стваралаштво (ментор Весна Мијин Томић), а из ОШ „Јован Поповић” у Сусеку: Василије Михајловић – друштвене науке историја (ментор Оливера Видовић), Ксенија Велемиров – друштвене науке: руски језик (ментор Гордана Нинковић).

У конкуренцији средњих школа добитници су: Слађана Калабић – друштвене науке: историја (ментор Ранка Вукомановић), Милана Јоос – друштвене науке: енглески језик (ментор Загорка Марковић), Константин Ижак – информатика и рачунарство (ментор Жана Пушић), Михајло Бикар – математика и Стефан Крстић – српски језик и књижевност. Светосавске повеље награђенима доделили су председница општине Беочин, госпођа Биљана Јанковић и њен заменик господин Стефан Томовић.

   „Поносни смо на младост, таленат, знање и упорност наших ученика а Општина Беочин поред свих улагања и програма подршке школама, наставља и појединачно да награђује и подржава ученике који остварују изузетне резултате. Овим путем свим ђацима, просветним радницима, и онима који данас обележавају Светог Саву, желим срећну славу и да се увек овако у слози и заједништву окупљамо да прославимо успех у образовању наше деце!“, истакла је председница општине Беочин Биљана Јанковић.

   „Поред награђених, ми данас желимо да одамо признање свим нашим ученицима који су својим трудом, знањем и залагањем на представљали нашу школу али и колегама наставницима који су пружили свој максимум у раду са децом као и родитељима јер је њихова улога у овом успеху огромна. Будимо поносни на наше ученике, на наше колеге, на наш Беочин!“ поручио је Митић.

И у подручним одељењима наше школе свечано је обележена школска слава Свети Сава. У Раковцу, у Манастиру Раковац, у организацији игумана манастира оца Евгенија где су деца након службе рецитовала и певала песме посвећене Светом Сави, а затим била награђена пакетићима. У раковачкој школи обред освећења и сечења славског колача обавио је игуман манастира Раковац, отац Евгеније, у присуству учитељица и наставница, директора школе и куме Весне Топаловић која је кумство за следећу годину предала Светиславу Ракићу. Ученици раковачке школе извели су  пригодни програм у славу Светог Саве који су припремили са својим учитељицама: Надом Богуновић, Душанком Милић, Весном Абаза и Розалијом Живић, а затим су добили поклон пакетиће које је обезбедила кума школе.

У Беочин селу, у Храму Преображења Господњег, у организацији свештеника и вероучитеља оца Вељка Грубача.

У Черевићу, у Храму Светог Саве, у организацији свештеника оца Мирка Мишановића.

У Беочину у Храму Светог Василија Острошког у организацији свештеника Милоша Маријанца.

Након свечаног програма уприличен је коктел у школи где су уручене захвалнице кумовима школе, општини, компанијама, удружењима и појединцима за изузетну сарадњу, допринос и посвећеност раду наше школе.

Захваљујемо се свима који су својим присуством и учешћем увеличали нашу школску славу Светог Саву!

https://youtu.be/rHMSqUj0KOc

https://youtu.be/Uet5NRXKNvA